Flavtistra

Flute Festival Fløjte Festival Festival des Flûtes Festival di Flauti フルートフェスティバル Festival de Flautes 笛音樂節 Festivāls Flautas Fesztivál Flutes Flöten Festival Festival van Fluiten Festival of Fløyter Festiwal Flety Festivalul de Flaute Фестиваль флейт Festival Flauty Festival de Flautas Festival för flöjter Flüt Festivali

Žirija

 Choi

Flute festival EuropeJasmine Choi

"Boginja flavte" - Korea Times

"Jasmine Choi je revizionist" - Philadelphia Inquirer

Jasmine Choi se je na svetovnih odrih predstavila v različnih glasbenih sestavih in z raznolikimi glasbenimi zvrstmi. Nastopala je kot solistka, v komornih zasedbah in z orkestrom. Njen repertoar vključuje od klasične glasbe do eksperimentalnega igranja, jazza in popa. Njena neskončna radovednost je tudi povod za njene priredbe velikih del, vključno s koncerti za violino skladateljev Mendelssohna in Čajkovskega, kot tudi svetovnih krstnih izvedb skladateljev: Daniel Dorff, Detlev Glanert, Texu Kim, Gary Schocker in Uriel Vanchestein. "Sinfini Magazine UK" je leta 2015 Jasmine Choi izbral za eno izmed desetih najboljših flavtistov v zgodovini glasbe.
Jasmine Choi je polno zaposlena solistka, ki vsako sezono izvede skoraj sto koncertov. Preden se je odločila za to pot, je bila prva korejska glasbenica v Dunajskem simfoničnem orkestru, prva flavtistka pod taktirko Fabia Luisija, kot tudi prva flavtistka in prva korejska glasbenica-pihal, ko se je v ZDA pridružila Simfoničnemu orkestru Cincinnati pod taktirko Paava Jarvija. Kot solistka je igrala v orkestrih, kot so: Berlinski simfonični orkester, Dunajski simfonični orkester, Filadelfijski simfonični orkester, Cincinnati simfonični orkester, Salzburg Mozarteum, St. Petersburška filharmonija, Klasični glasbeniki New Yorka, Seulska filharmonija, Simfonični orkester Osaka. Z glasbenimi recitali se je predstavila v Parizu, Londonu, Münchnu, New Yorku, Tokiu, Seulu in Hong Kongu. Koncert flavtistke Choi je bil izveden tudi na zimskih olimpijskih igrah leta 2018 v Pyeongchangu v Koreji. Jasmine je bila učenka profesorjev flavte Juliusa Bakerja in Jeffreya Khanerja na Inštitutu Curtis in na Juilliardu. Pod okriljem založbe Sony Classical je posnela več samostojnih CD-jev, med njimi Mozart Flute Concertos, Fantasy, Claude Bolling Jazz Suite, Mozartovi kvarteti za flavto. Drugi posnetki vključujejo Telemannove fantazije, Ljubezen v Parizu in Trio Joy. Koncertom Jasmine Choi lahko prisluhnete na njenem YouTube kanalu, ki je dosegel več kot pet milijonov ogledov. Leta 2016 je prejela častni naziv "kulturni ambasador" v svojem domačem mestu Daejeon v Koreji.

www.jasminechoi.com
Molletones

 

Flute festival EuropeEtni Molletones

Etni Molletones je solo flavtist simfoničnega orkestra Staatskapelle v Karlsruhe, v Nemčiji in mednarodni umetnik znamke Miyazawa. Je venezuelski flavtist, ki trenutno študira na Musikhochschule v Freiburgu pri prof. Mariu Caroliju. V času bivanja v Evropi je zmagal na številnih mednarodnih flavtističnih tekmovanjih, kot so: "Jeune Flûtiste" v Parizu, Francija (1. nagrada); "Concours Artistique" v Epinalu, Francija (1. nagrada); "Dinu Lipatti" v Bukarešti, Romunija (1. nagrada); "Domenico Cimarosa" v Aversi, Italija (1. nagrada); Mednarodni glasbeni natečaj v Berlinu (zlata nagrada). Kot najboljši študent komorne glasbe in flavte je v mestu Strasbourg prejel nagrado "Pierre Pfimlin". Sodeloval je na pomembnih festivalih, kot so: "Hands on Research" v Aveiru, Portugalska; "Flautissimo" v Rimu, Italija in The Nederlands Fluit Genootschap na Nizozemskem.
Etni je bil prvi flavtist v prestižnem Simfoničnem orkestru Simon Bolivar v Venezueli. Orkester so vodili dirigenti: Claudio Abbado, Lorin Maazel, Simon Rattle, Daniel Barenboim, Frühbeck de Burgos, Esa-Pekka Salonen in Gustavo Dudamel. S Simfoničnim orkestrom Simon Bolivar se je udeležil številnih mednarodnih turnej in tako nastopil na prestižnih prizoriščih, kot so: Filharmonija v Berlinu, Konzerthaus na Dunaju, Salle Pleyel v Parizu, Gledališče Alla Scala v Milanu, KKL Luzern, koncertna dvorana Royal Albert v Londonu, Carnegie Hall v New Yorku, koncertna dvorana Walt Disney itn. Kot solist je igral s Sibiu filharmoničnim orkestrom, s Simfoničnim orkesterom Simón Bolivar, s Komornim orkestrom Cittá di Fondi, s Simfoničnim orkestrom Yaracuy in drugimi. Trenutno se izpopolnjuje pri prof. Mariu Caroliju, ki je član upravnega odbora kulturne in izobraževalne neprofitne glasbene fundacije za človekov razvoj "OPUS sounds and life", s katero ustvarja pomemben glasbeni in socialni prispevek za mlade glasbenike v državi.

www.miyazawa.com

 Caroli

Flute festival EuropeMario Caroli

“Glasbenik s širokim spektrom zmogljivosti.” - Le Monde de la Musique
“Ustvaril je zvok, ki ga želiš vsrkati.” - New York Times

Mario Caroli se je rodil v Italiji. Z igranjem flavte je začel pri štirinajstih letih in kot solist diplomiral pri devetnajstih letih. Med študijem pri Annamarii Morini je njegovo glasbeno pot zaznamovala Manuela Wiesler. Pri 22-ih letih je v Darmstadtu osvojil cenjeno "Kranichsteiner Musikpreis" in začel zelo uspešno kariero kot solo flavtist. Danes je Mario eden vodilnih solo flavtistov, ki je cenjen po vsem svetu. Mario Caroli redno koncertira v slavnih koncertnih dvoranah kot je berlinska filharmonija, Wiener Konzerthaus, Kraljeva festivalna dvorana v Londonu, Cité de la Musique v Strasbourgu, dvorana Suntory in City Opera House v Tokiu, Théâtre du Châtelet v Parizu, center Lincoln v New Yorku, Concertgebouw v Amsterdamu.

Na enem izmed njegovih koncertov v Société Philarmonique v Bruxellesu je kritik izjavil: "Občinstvo je bilo dobesedno presenečeno nad njegovo tehniko, močjo, poetičnostjo in muzikalnostjo", medtem, ko je bil njegov prvi koncert v Théâtre du Châtelet v Parizu imenovan za "neverjetno sugestivno močnega". Mario Caroli je igral z orkestri, kot so Londonska filharmonija, Philharmonic Orchestra Radio France, Orchestra Nazionale della RAI, Orchester National de Belgique, Tokijski metropolitanski orkester, Tokijska filharmonija, Sofijski solisti, Islandski nacionalni orkester, SWR Sinfonieorchester, WDR Sinfonieorchester. Igral je pod taktirko dirigentov: Pierre Boulez, Peter Eötvös, Christian Badea, Kazushi Ono ... Mario Caroli ni le priljubljen interpret velikega zgodovinskega flavtističnega repertoarja. Postal je priljubljen solist tudi nekaterih največjih sodobnih skladateljev kot so: Sciarrino, Rotaru, Hosokawa, Saariaho in drugi, ki so za njega napisali nove čudovite skladbe. Mario Caroli izvaja mojstrske tečaje po vsem svetu. Je profesor flavte in predstojnik flavtističnega oddelka na Musikhochschule v Freiburgu, Nemčija.

www.mariocaroli.it

 Zupan

Flute festival EuropeMatej Zupan

Matej Zupan je profesor na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Flavto je začel igrati na Glasbeni šoli v Zagorju ob Savi, kjer ga je poučeval vsestranski glasbenik Ivan Jerin. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Jožetu Pogačniku. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu. Izpopolnjeval se je v Firencah, Italija pri Mariu Ancillottiju, ter na mojstrskih tečajih predavateljev: Trevor Wye, Michel Debost, Peter-Lukas Graf in James Galway. Matej Zupan je bil v obdobju od leta 1996 do 2008 solo flavtist Simfonikov RTV Slovenija. Je član pihalnega kvinteta ARIART, Komornega orkestra Academia Ars Musicae, ansambla za sodobno glasbo MD7 in Komornega orkestra solistov DSS. Kot solist in član različnih komornih sestavov je nastopal v Evropi, Severni in Južni Ameriki ter v Aziji.
Snemal je za RTV Slovenija, RAI in ÖRF. Posnel je pet samostojnih zgoščenk. Z zasedbama Pihalni kvintet Ariart in Ansambel za sodobno glasbo MD7 je posnel dodatnih šest zgoščenk. Matej Zupan redno vodi seminarje za flavto v Sloveniji, na Hrvaškem, v Angliji, Avstriji, Italiji, Srbiji, Grčiji, Luxemburgu, Braziliji in v ZDA. Bil je član komisij na državnih in mednarodnih flavtističnih tekmovanjih v Sloveniji, na Madžarskem, v Romuniji, Srbiji in v ZDA.

www.matejzupan.com