Flavtistra

Koncerti


Flute festival EuropeSobota, 24. 11. 2018, Glasbena šola Koper

Hour 17.00 / Koncertna dvorana GŠ Koper location


Matej Zupan - flavta

in

Nicoletta Sanzin - harfa

Nicoletta

Matej

 


 • Matej Zupan
  je profesor na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Flavto je začel igrati na Glasbeni šoli v Zagorju ob Savi, kjer ga je poučeval vsestranski glasbenik Ivan Jerin. Šolanje je nadaljeval na Srednji glasbeni šoli v Ljubljani pri prof. Jožetu Pogačniku. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri prof. Fedji Ruplu. Izpopolnjeval se je v Firencah, Italija pri Mariu Ancillottiju, ter na mojstrskih tečajih predavateljev: Trevor Wye, Michel Debost, Peter-Lukas Graf in James Galway. Matej Zupan je bil v obdobju od leta 1996 do 2008 solo flavtist Simfonikov RTV Slovenija. Je član pihalnega kvinteta ARIART, Komornega orkestra Academia Ars Musicae, ansambla za sodobno glasbo MD7 in Komornega orkestra solistov DSS. Kot solist in član različnih komornih sestavov je nastopal v Evropi, Severni in Južni Ameriki ter v Aziji. Snemal je za RTV Slovenija, RAI in ÖRF. Posnel je pet samostojnih zgoščenk. Z zasedbama Pihalni kvintet Ariart in Ansambel za sodobno glasbo MD7 je posnel dodatnih šest zgoščenk. Matej Zupan redno vodi seminarje za flavto v Sloveniji, na Hrvaškem, v Angliji, Avstriji, Italiji, Srbiji, Grčiji, Luxemburgu, Braziliji in v ZDA. Bil je član komisij na državnih in mednarodnih flavtističnih tekmovanjih v Sloveniji, na Madžarskem, v Romuniji, Srbiji in v ZDA.
  www.matejzupan.com

 

 • Harfistka Nicoletta Sanzin
  je z odliko diplomirala na konservatoriju J. Tomadini v Vidmu pri prof. P. Tassini in se nato izpopolnjevala v ZDA pri prof. E. Malone in S. McDonald. Z odliko je diplomirala iz harfe in komorne glasbe na Akademiji Sv. Cecilije v Rimu pri Prof. E. Zaniboni. Leta 2006 je zaključila magisterij na Conservatoriju A. Buzzolla s "summa cum laude". Bila je absolutna zmagovalka na mednarodnem tekmovanju E. Porrino 1992 v Cagliariju. Je nagrajenka mnogih državnih in mednarodnih tekmovanj. Kot solistka in članica številnih komornih zasedb nastopa na festivalih v Italiji in drugod. Nastopala je s številnimi orkestri (RAI di Roma e Napoli, Teatro alla Scala - Milano, Teatro G.Verdi – Trst, Virtuosi Italiani, Tokio Kosei Wind Orchestra, itd). V letih 1995 – 2002 je bila solo-harfistka orkestra Slovenske filharmonije, s katerim je nastopala tudi kot solistka. Kot solistka in članica komornih skupin redno snema za radijske in televizijske postaje. Do sedaj je posnela več kot 20 zgoščenk. Nicoletta poučuje harfo na Konservatoriju G. Tartini v Trstu in na ustanovi Sv. Cecilje v Portogruaru, Italija. Je predavateljica na različnih poletnih šolah in članica žirij na tekmovanjih doma in v tujini.
  www.nicolettasanzin.it

 

Flute festival EuropeSobota, 24. 11. 2018, Glasbena šola Koper

Hour 19.30 / Koncertna dvorana GŠ Koper location
SNEMANJE RADIA KOPER


Mario Caroli - flavta

in

Denys Masliuk - klavir

Masliuk

Mario • Mario Caroli

  “Glasbenik s širokim spektrom zmogljivosti.” - Le Monde de la Musique
  “Ustvaril je zvok, ki ga želiš vsrkati.” - New York Times

  se je rodil v Italiji. Z igranjem flavte je začel pri štirinajstih letih in kot solist diplomiral pri devetnajstih letih. Med študijem pri Annamarii Morini je njegovo glasbeno pot zaznamovala Manuela Wiesler. Pri 22-ih letih je v Darmstadtu osvojil cenjeno "Kranichsteiner Musikpreis" in začel zelo uspešno kariero kot solo flavtist. Danes je Mario eden vodilnih solo flavtistov, ki je cenjen po vsem svetu. Mario Caroli redno koncertira v slavnih koncertnih dvoranah kot je berlinska filharmonija, Wiener Konzerthaus, Kraljeva festivalna dvorana v Londonu, Cité de la Musique v Strasbourgu, dvorana Suntory in City Opera House v Tokiu, Théâtre du Châtelet v Parizu, center Lincoln v New Yorku, Concertgebouw v Amsterdamu. Na enem izmed njegovih koncertov v Société Philarmonique v Bruxellesu je kritik izjavil: "Občinstvo je bilo dobesedno presenečeno nad njegovo tehniko, močjo, poetičnostjo in muzikalnostjo", medtem, ko je bil njegov prvi koncert v Théâtre du Châtelet v Parizu imenovan za "neverjetno sugestivno močnega". Mario Caroli je igral z orkestri, kot so Londonska filharmonija, Philharmonic Orchestra Radio France, Orchestra Nazionale della RAI, Orchester National de Belgique, Tokijski metropolitanski orkester, Tokijska filharmonija, Sofijski solisti, Islandski nacionalni orkester, SWR Sinfonieorchester, WDR Sinfonieorchester. Igral je pod taktirko dirigentov: Pierre Boulez, Peter Eötvös, Christian Badea, Kazushi Ono ... Mario Caroli ni le priljubljen interpret velikega zgodovinskega flavtističnega repertoarja. Postal je priljubljen solist tudi nekaterih največjih sodobnih skladateljev kot so: Sciarrino, Rotaru, Hosokawa, Saariaho in drugi, ki so za njega napisali nove čudovite skladbe. Mario Caroli izvaja mojstrske tečaje po vsem svetu. Je profesor flavte in predstojnik flavtističnega oddelka na Musikhochschule v Freiburgu, Nemčija.
  www.mariocaroli.it

 

 • Pianist Denys Masliuk,
  rojen v Ukrajini, je po šolanju klavirja na Glasbenem liceju z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Minsku v Belorusiji pri prof. S. I. Ivanovi. Kot štipendist Ministrstva za kulturo Republike Belorusije je študiral pri prof. S. S. Mikuliki. Izpopolnjeval se je na Hochschulle für Musik "Hanns Eisler" v Berlinu v Nemčiji pri prof. G. I. Hillenhagen-Iwanzowi. Na svoji pianistični poti je prejel več prvih nagrad in drugih priznanj: mednarodno pianistično tekmovanje "Balis Dvarionas" v Litvi, mednarodno pianistično tekmovanje "Marco Fortini" Bologna, Italija, "San Nicolo di Bari", Italija, "F. Liszt" Utrecht, Nizozemska, "Aleksander Scriabin" Grosetto, Italija. Kot solist koncertira s simfoničnimi orkestri, samostojno in v komornih zasedbah ter s priznanimi glasbeniki v Sloveniji in Evropi (Italija, Nemčija, Ukrajina, Poljska, Belorusija, Hrvaška, Nizozemska). Njegove recitale je posnela RTV SLO. Denys Masliuk namenja veliko svojega časa tudi komponiranju. Z avtorskimi klavirskimi skladbami izkazuje izjemno poznavanje zvočnih razsežnosti klavirja. Denys Masliuk si je pridobil sloves izjemno nadarjenega pianista z "… železno tehniko, močno individualnostjo ter izrednim čutom za interpretacijo …". Od leta 2004 poučuje klavir na Umetniški gimnaziji Koper.
  www.denysmasliuk.com

 

Flute festival EuropeNedelja, 25. 11. 2018, Glasbena šola Koper

Hour 17.00 / Koncertna dvorana GŠ Koper location


Etni Molletones - flavta

in

Luca Ferrini - klavir

Ferrini

Etni

 


 • Etni Molletones
  je solo flavtist simfoničnega orkestra Staatskapelle v Karlsruhe, v Nemčiji in mednarodni umetnik znamke Miyazawa. Je venezuelski flavtist, ki trenutno študira na Musikhochschule v Freiburgu pri prof. Mariu Caroliju. V času bivanja v Evropi je zmagal na številnih mednarodnih flavtističnih tekmovanjih, kot so: "Jeune Flûtiste" v Parizu, Francija (1. nagrada); "Concours Artistique" v Epinalu, Francija (1. nagrada); "Dinu Lipatti" v Bukarešti, Romunija (1. nagrada); "Domenico Cimarosa" v Aversi, Italija (1. nagrada); Mednarodni glasbeni natečaj v Berlinu (zlata nagrada). Kot najboljši študent komorne glasbe in flavte je v mestu Strasbourg prejel nagrado "Pierre Pfimlin". Sodeloval je na pomembnih festivalih, kot so: "Hands on Research" v Aveiru, Portugalska; "Flautissimo" v Rimu, Italija in The Nederlands Fluit Genootschap na Nizozemskem. Etni je bil prvi flavtist v prestižnem Simfoničnem orkestru Simon Bolivar v Venezueli. Orkester so vodili dirigenti: Claudio Abbado, Lorin Maazel, Simon Rattle, Daniel Barenboim, Frühbeck de Burgos, Esa-Pekka Salonen in Gustavo Dudamel. S Simfoničnim orkestrom Simon Bolivar se je udeležil številnih mednarodnih turnej in tako nastopil na prestižnih prizoriščih, kot so: Filharmonija v Berlinu, Konzerthaus na Dunaju, Salle Pleyel v Parizu, Gledališče Alla Scala v Milanu, KKL Luzern, koncertna dvorana Royal Albert v Londonu, Carnegie Hall v New Yorku, koncertna dvorana Walt Disney itn. Kot solist je igral s Sibiu filharmoničnim orkestrom, s Simfoničnim orkesterom Simón Bolivar, s Komornim orkestrom Cittá di Fondi, s Simfoničnim orkestrom Yaracuy in drugimi. Trenutno se izpopolnjuje pri prof. Mariu Caroliju, ki je član upravnega odbora kulturne in izobraževalne neprofitne glasbene fundacije za človekov razvoj "OPUS sounds and life", s katero ustvarja pomemben glasbeni in socialni prispevek za mlade glasbenike v državi.
  www.miyazawa.com

 

 • Pianist Luca Ferrini
  je študiral klavir, čembalo, orgle in orgelsko kompozicijo ter z odliko diplomiral na tržaškem in na videmskem konservatoriju v Italiji. Kot pianist, čembalist in organist je več kot trideset let, bodisi solistično, kakor tudi v komornih zasedbah in z orkestri, uspešno koncertiral na več kot tisoč koncertih po Evropi, Aziji, Srednji in Južni Ameriki in Avstraliji (Sankt Petersburg, Beijing, Benetke, Ljubljana, Dunaj, Dublin, Malta, Seul, Odesa, Kaunas, Ulan Bator, Bruselj, Praga, Budimpešta, Bukarešta, Zagreb, Beograd, Kopenhagen, Madrid, Porto, Brisbane, Melbourne, Hobart, Buenos Aires itd.). Sodeluje s priznanimi glasbeniki in dirigenti ter je član različnih komornih skupin stare in sodobne glasbe. Luca je izvedel več kot stopetdeset novih skladb. Snemal je za številne evropske radijske postaje in kot pianist, čembalist in organist posnel trideset zgoščenk. V Italiji, Sloveniji, Avstriji, Belgiji, na Poljskem, v Mehiki in na Kitajskem je bil uradni korepetitor na mnogih poletnih šolah, izpopolnjevalnih tečajih ter na mednarodnih akademijah in tekmovanjih za različne inštrumente. Poučeval je na državnih konservatorjih v Bresci, Salernu, Trstu in Vidmu (Italija), na celovškem deželnem Konservatoriju (Avstrija) in na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet. Bil je tudi korepetitor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno poučuje klavir, čembalo, komorno igro in korepetira na Umetniški gimnaziji v Kopru.
  www.lucaferrini.com

 

Flute festival EuropeNedelja, 25. 11. 2018, Glasbena šola Koper

Hour 19.30 / Koncertna dvorana GŠ Koper location


Jasmine Choi - flavta

in

Tadej Horvat - klavir

Tadej

Jasmine

 


 • Jasmine Choi

  "Boginja flavte" - Korea Times
  "Jasmine Choi je revizionist" - Philadelphia Inquirer

  Jasmine Choi se je na svetovnih odrih predstavila v različnih glasbenih sestavih in z raznolikimi glasbenimi zvrstmi. Nastopala je kot solistka, v komornih zasedbah in z orkestrom. Njen repertoar vključuje od klasične glasbe do eksperimentalnega igranja, jazza in popa. Njena neskončna radovednost je tudi povod za njene priredbe velikih del, vključno s koncerti za violino skladateljev Mendelssohna in Čajkovskega, kot tudi svetovnih krstnih izvedb skladateljev: Daniel Dorff, Detlev Glanert, Texu Kim, Gary Schocker in Uriel Vanchestein. "Sinfini Magazine UK" je leta 2015 Jasmine Choi izbral za eno izmed desetih najboljših flavtistov v zgodovini glasbe. Jasmine Choi je polno zaposlena solistka, ki vsako sezono izvede skoraj sto koncertov. Preden se je odločila za to pot, je bila prva korejska glasbenica v Dunajskem simfoničnem orkestru, prva flavtistka pod taktirko Fabia Luisija, kot tudi prva flavtistka in prva korejska glasbenica-pihal, ko se je v ZDA pridružila Simfoničnemu orkestru Cincinnati pod taktirko Paava Jarvija. Kot solistka je igrala v orkestrih, kot so: Berlinski simfonični orkester, Dunajski simfonični orkester, Filadelfijski simfonični orkester, Cincinnati simfonični orkester, Salzburg Mozarteum, St. Petersburška filharmonija, Klasični glasbeniki New Yorka, Seulska filharmonija, Simfonični orkester Osaka. Z glasbenimi recitali se je predstavila v Parizu, Londonu, Münchnu, New Yorku, Tokiu, Seulu in Hong Kongu. Koncert flavtistke Choi je bil izveden tudi na zimskih olimpijskih igrah leta 2018 v Pyeongchangu v Koreji. Jasmine je bila učenka profesorjev flavte Juliusa Bakerja in Jeffreya Khanerja na Inštitutu Curtis in na Juilliardu. Pod okriljem založbe Sony Classical je posnela več samostojnih CD-jev, med njimi Mozart Flute Concertos, Fantasy, Claude Bolling Jazz Suite, Mozartovi kvarteti za flavto. Drugi posnetki vključujejo Telemannove fantazije, Ljubezen v Parizu in Trio Joy. Koncertom Jasmine Choi lahko prisluhnete na njenem YouTube kanalu, ki je dosegel več kot pet milijonov ogledov. Leta 2016 je prejela častni naziv "kulturni ambasador" v svojem domačem mestu Daejeon v Koreji.
  www.jasminechoi.com

 

 • Pianist Tadej Horvat
  je leta 2005 diplomiral z odliko na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Junija 2007 je zaključil specialistični študij v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu. Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo in dve Prešernovi nagradi. Je prejemnik zlatih plaket in nagrad ter posebnih priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solist je nastopil s slovenskimi in tujimi orkestri, s katerimi je izvedel različne klavirske koncerte (Liszt, Mendelssohn, Rachmaninov, Beethoven, Osredkar, Adamič). Na 32. mednarodni konferenci EPTA je izvedel solistični recital v okviru projekta "Mednarodni Pianissimo". Tadej Horvat je na povabilo slovenske ambasade julija 2014, skupaj s flavtistom Matejem Grahkom, nastopil v znamenitem Kennedy Centru v Washingtonu, ZDA. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah doma in v tujini. Kot korepetitor na tekmovanjih je prejemnik številnih posebnih nagrad za zgledno umetniško sodelovanje. Od leta 2016 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole "Ars Longa Vita Brevis ". Zaposlen je kot korepetitor in profesor klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Kot strokovni delavec sodeluje z Akademijo za glasbo.